Det er laget en nasjonal veileder som domstolen skal bruke når den behandler saker etter barneloven. Hvorfor det? Jo, saker etter barneloven skiller seg ut på mange måter. Særlig sentralt er at det skal treffes avgjørelser overfor en person som ikke er til stede i retten – nemlig barnet.
Les merFlere saker mot Norge er avgjort i kammer, i motsetning til den forenklede behandlingsmodellen i komité.
Les merVeldig ofte kommer man selv til enighet om det økonomiske oppgjøret som skal finne sted når ektefeller eller samboere bryter opp. Mange har avtaler (samboeravtale eller ektepakt) som regulerer oppgjøret, andre finner ut av det uten avtale og i minnelighet.
Les merBarnets beste skal være avgjørende ved avtaler og avgjørelser om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og samvær. Hva som er barnets beste i den enkelte sak, skal avgjøres etter en konkret helhetsvurdering. Hvilke løsninger som er til barnets beste kan endre seg ettersom barnet blir eldre, og foreldrene må være lydhøre overfor barnets behov. Det er lovfestet at barnets mening skal tillegges vekt ved vurderingen. Dette følger også av Grunnloven og FNs barnekonvensjon.
Les merUtgangspunktet i norsk rett er at man i levende live kan gi bort det man ønsker uten å ta hensyn til reglene om testament i arveloven. Grensen mellom livs- og dødsdisposisjoner er derfor avgjørende for om testamentsreglene i arveloven kommer til anvendelse. Dette fordi en dødsdisposisjon må følge reglene for testament for å være gyldig, mens en livsdisposisjon ikke er bundet av disse strenge reglene.
Les merDet er forslag om ny barnelov. Denne er sendt ut på høring, og det heter om lovforslaget at man ønsker seg en «moderne og tidsriktig barnelov», der barns rettigheter skal være mer sentrale og stå i sentrum av loven. Lovforslaget har et nytt innledende kapittel, der barns grunnleggende rettigheter etter FNs barnekonvensjonen, løftes frem.
Les merVi ser ganske ofte at saker er hos barnevernet og i prosess etter barneloven samtidig eller nesten samtidig. Nedenfor skal jeg forsøksvis gå igjennom enkelte av de problemstillinger dette kan reise.
Les merGjenlevende ektefelle eller samboer kan under gitte vilkår ha rett til å utsette fordelingen av avdødes arv. Dette omtales som «retten til å sitte i uskifte». Det er noen forskjeller på retten til å sitte i uskifte for samboere og for ektefeller.
Les mer